Vinnovera

Robotlabb 2014

Andreas Edlund | | Vi, Makes, Arduino, Hackathon, Workshop

För att utmana vår problemlösningsförmåga och skapa nördig julstämning spenderade vi en heldag på kontoret tillsammans med minidatorn Arduino och den programmeringsbara roboten Zumo. Målet var att genomföra sumobrottning för robotar och en "line-follow"-tävling. Line-follow går ut på att roboten ska följa en linje på golvet – snabbast runt banan vinner! Sumobrottningen sker i en upptejpad ring, där det gäller att knuffa ut sin motståndare på smartast sätt.

Arduino är en minidator som fungerar som en brygga mellan den digitala och analoga världen. Den har fått en central roll i ”Maker-communityt" som växer stort världen över. Här är Jakob i full färd med att berätta om Arduino och dess möjligheter för den hänförda publiken.

Till vår hjälp och som inspiration hade vi bjudit in maker-legenden Ellen Sundh från Coda Collective!

Roboten vi jobbade med var en Pololu Zumo bot. Zumon fungerar som en "shield" som Arduinon kopplas ihop med. Man får på så sätt tillgång till accelerometer, gyro, kompass, IR-sensorer och två motorer. Allt som behövs för att kunna programmera en egen robot med en mängd färdigheter och egen personlighet.

In progress - glad men fokuserad stämning i hackarstugan.

Efter en intensiv förmiddag behövdes lunch och Ellen Sundh passade på att visa ett antal projekt hon jobbat med. Det blev en inspirerande presentation med fokus på problemlösning och hur hon hanterar det i utmanande projekt.

Som tack för all hjälp fick Ellen en present av Jakob och Vinnovera: Coda Collectives logotyp, föreställande en LED - 3D-printad i ett antal olika material. Mer om information om det projektet finns på Thingiverse.

"Line-follow"-banan är redo, och robotorna är på uppvärmning inför den prestigefyllda tävlingen.
Här är sumobrottningen i full gång!

Vad vi lyckades åstadkomma med våra robotar och minidatorer under en dag var över allas förväntan. Det var inspirerande och kul att med de kunskaper vi har inom webb och programmering kunna flytta den digitala världen till den fysiska världen och vice versa. På köpet fick vi ett gäng små robotar med egna personligheter – Vinnoveras nya husdjur.

Vi filmade naturligtivs också, enjoy!

Andreas Edlund

Andreas Edlund

(andreas@vinnovera.se)

Andreas Edlund jobbar som projektledare på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera