Vinnovera

Service workers, WebVR, Anticipatory Design - Hittat på nätet #16

Oskar Andersson | | Länkar, Nyheter, Hittat

Varannan vecka samlas vi och diskuterar artiklar, koncept och verktyg som vi fastnat för sen sist. Alltid med anknytning till det vi gillar och gör: UX, frontend, JavaScript, elektronik, kommunikation och webben i stort.

Service Workers med React

Vi kommer få höra mer och mer om Service Workers framöver, det kanske mest disruptiva som hänt webben sen AJAX. En service worker är ett script som körs i bakgrunden av webbläsaren och som inte är kopplad till fliken eller den öppna sidan. Plötsligt blir saker såsom push-notifieringar och offline-synkronisering möjligt på webben! Artikeln instruerar hur man sätter upp en service worker med React och är en bra grund för hela konceptet.

För mer hype av service workers - Jem Young på Nordic.js:

Status på VR och Webb

Vi uppskattar verkligen känslan av tidig webb som återfinns i WebVR-vågen just nu: allt ska in, allt ska provas, vridas och vändas på. Den här artikeln går igenom ett allt starkare intresse från bransch och media, W3C-workshoppen om WebVR samt de standarder som börjar ta form. Filformatet glTF och de första varianterna av standardiserat browserstöd gör det lätt att börja experimentera med innehåll och användbarhet.

Exempel på WebVR i det vilda: JanusVR

Anticipatory design kan leda både rätt och fel

Användardata och anticipatory design - förutseende design - gör det lätt att lyfta fram det vi tror våra besökare är mest intresserade av, men ger oss också möjligheter att påverka på sätt som inte hjälper användaren i första hand. När verktygen blir kraftfullare, har vi ett större ansvar över slutresultatet i beteenden hos våra användare?

Espruino - JavaScript på microcontrollers

Espruino WEB IDE

Vi är inbitna användare av Arduino men att kunna köra JavaScript på de nya Espruino-korten känns väldigt intressant. Dessutom ett grafiskt gränssnitt för syntax och kod, väldigt praktiskt för nybörjare. Återkommer när vi provat!

Subform - designverktyg som verkar lovande

Den här kickstartern för ett nytt designverktyg med möjlighet att skapa responsiva och interaktiva wireframes känns väldigt intressant. Designern kan komma längre in i processen mot färdig produkt, vilket förhoppningsvis ger bättre design i alla de olika former slutprodukten tar för användaren. Snart har vi en första release i handen och kan testa vad det ger.

Subform screenshot

Oskar Andersson

Oskar Andersson

(oskar@vinnovera.se)

Oskar Andersson jobbar med marknadsföring och kommunikation på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera