Vinnovera

Internetdagarna 2016

Oskar Andersson | | Konferens, Vi, Arduino, Makes, 3D-printing

Vi var på Internetdagarna förra veckan och valde att följa Creative Technology-spåret, kurerat av Peder Fjällström från våra vänner Earth People. Här är några nedslag.

Jakob Öhman från oss visade upp Sourbot och har även bloggat om den.Samtalsinterface och personliga assistenter

Vi gillade verkligen Sonja Petrovic Lundbergs genomgång av Natural Language Interfaces. NLIs tar allt större plats i hur vi interagerar med teknologi och information, tack vare stora satsningar av Apple (Siri), Microsoft (Cortana), Google (Google Now) och Amazon (Alexa) de senaste tio åren. Sonja går igenom bakgrund, dagsläget, mål i framtiden samt vad man bör ha för förväntningar på att lyfta in NLI i ett projekt i dagsläget.Utveckling av elektronik via prototyper

David Eriksson från Teenage Engineering pratade om hur de prototypar sina synthar, där en ny affärsmodell tagit form tack vare fallande priser på tillverkning av egendesignade kretskort och egna 3D-utskrifter. De här två ändrade förutsättningarna har gjort det möjligt att testa design och form via fullt fungerande prototyper, till relativt lågt pris.Sänkt tröskel för egenproducerade robotar

Utanför Creative Technology-spåret men definitivt på samma tema: Daniela Rus höll en keynote om robotar som bygger sig själva eller har inbyggd mekanik via hydraulik, ett steg närmare själv- eller närproducerade robotar.Skolportal med öppen källkod

Vi tog även en avstickare in på spåret Digitaliseringens möjligheter i skolans värld för att höra mer om Alingsås kommun som byggt en skolportal i öppen källkod med hjälp av inhyrda konsulter. De erbjuder nu övriga kommuner att använda portalen, en strålande form av IT-utveckling för offentlig sektor.

Data är den nya oljan - akta er för spill

Mikko Hyppönen diskuterade internetsäkerhet i de större perspektiven, och poängterade att datainsamling och IoT behöver gå framåt i samma takt som säkerhetstänkandet runt de frågorna utvecklas. “If data is the new oil, then we also need to be concerned about oilspills.”

Även Edward Snowden tog upp begränsning av datainsamling som en vettig väg framåt. Med IoT-botnet Mirai i färskt minne och flera av världens regeringar tydligt villiga att använda redskap som tidigare hört till hacker-arenan, kanske är det dags att börja begränsa vilken information vi sparar för användarnas och internets bästa.Många keynotes tog upp något som benämndes som internets baksmälla: mobbing, hat, botnets och säkerhetspolitik som färgar vår syn på webben och dess möjligheter.

Vår ambition är att göra internet bättre och att inspirera med vettiga och ovettiga webbprojekt av alla de slag, så vi tar med oss Juliana Rotichs frågor: “Who do you serve? How well do you understand them?”.

Oskar Andersson

Oskar Andersson

(oskar@vinnovera.se)

Oskar Andersson jobbar med marknadsföring och kommunikation på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera