Vinnovera

Sourbot

Jakob Öhman | | Arduino, Makes, 3D-printing, Vi

Surdegsrobot-projektet kom igång när jag råkade döda en anrik surdeg, den fick varken mat eller vatten på lite för lång tid och dog svältdöden i min kyl.

Surdegar får sin volym av koldioxid som alstras av levande bakteriekultur i degen. Det gör att man kan spara en bit av en deg när man bakar och göda upp den till nästa bakning med bara tillsättningar av vatten och mjöl.

Det gör också att degen kräver lite mer tillsyn än vad den fick under min helt manuella skötsel, och eftersom jag är en maker så kom kod, webb och elektronik in i problemlösningen.


Surdegsrobot

Den grundläggande funktionaliteten var att via motorer och 3D-utskrivna mekanismer tillsätta mjöl eller vatten till en degbehållare och blanda in det i degen. Allt styrt över internet med koppling till en chatbot i Slack för enkel åtkomst och feedback. I andra prototypen tillkom sen Ph-mätare och koldioxidmätare för att kunna följa degens tillstånd samt enkelt visa grafer över utvecklingen.

Slutligen fick slackboten något av en personlighet och det namn vi känner den vid idag: Sourbot.


Slackbot

Projektet går vidare, nästa steg är att lägga till logik som håller degen i tillväxt på bästa möjliga sätt och slutligen uppmanar till bakning när den växt till sig tillräckligt. Optimeringarna här är långt ifrån bara kodbaserade, ideala nivåer på Ph-värden, co2-värden och bästa miljö för en surdeg kan ta ett tag att få rätt. Men mekaniken har varit under lupp och verkar vara alldeles tillräckligt precis i doseringarna än så länge, tillsättningar av 10ml vatten varierar ca 0,3 ml och mjölet har ungefär samma variation.

Vill du bygga din egen Sourbot finns den på Thingiverse, med de mekaniska delarna för 3D-utskrift, en lista över pump, motor, sensorer och elektronik samt länkar till kod på github.


3D-modeller för utskrift

Vill ni se den i rörelse visade jag upp den på Internetdagarna:


Återkommer med uppdateringar om hur boten presterar och mår framöver.

Jakob Öhman

Jakob Öhman

(jakob@vinnovera.se)

Jakob Öhman jobbar som teknisk projektledare på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera