Vinnovera

React-utmanare, mobila webb-appar och samtalsinterface - Hittat på nätet #18

Oskar Andersson | | Länkar, Hittat, Vi

Varannan vecka samlas vi och diskuterar artiklar, koncept och verktyg som vi fastnat för sen sist. Alltid med anknytning till det vi gillar och gör: UX, frontend, JavaScript, elektronik, kommunikation och webben i stort.


Inferno - utmanare till React

Ett snabbare alternativ till React som imponerar till och med på React-teamet? Enligt artikelförfattaren är det lätt att konvertera existerande React-projekt till Inferno. Koppling till state-management-bibliotek som Redux m.fl. finns implementerat redan. Vi är försiktigt optimistiska och vill utvärdera så snart som möjligt.


Modulär webbdesign med inspiration från Lego

Samantha Zang går igenom en metod för modulärt tänkande runt webbdesign inspirerat av Lego, där varje contentblock innefattar sin egen padding vars storlek kan sättas globalt. Fördelen blir att man slipper korrigera padding och margin för enskilda komponenter. Hon adresserar också ett par invändningar mot modellen. Tanken och metoden är bra så länge man har formgivarna med på banan från början.
Dagsläget för mobila browsers och webbappar

En väldigt bra genomgång av vad som är möjligt att göra i mobila webbläsare idag. Steget mellan native-appar och webb-appar blir mindre och mindre med möjlighet att använda funktioner som push notifications, offline content och web service workers. Ett problem är att stödet i vissa browsers inte är helt på plats än och framförallt håller iOS utvecklingen tillbaka genom att inte stödja service workers. Säkerhetsaspekterna är inte helt utredda vilket kan vara en av anledningarna, eller så är man helt enkelt rädd för att tappa trafik till App Store. Men stödet för native apps fortsätter sjunka bland mobilanvändare och vi ser mobila webbappar som lösningen på det problemet.


Introduktion till samtalsinterface med Googles API

Google öppnar sitt API för Actions i Google Assistant mer och mer, vilket innebär att en av de större plattformarna för samtalsinterface blir tillgängligt för webbutvecklare i alla storlekar. Med löften om att snart göra Actions tillgängliga i meddelandeappen Allo finns det i riktigt nära framtid ett sätt att bygga egna samtalsinterface och potentiellt nå samtliga mobila plattformar.Som utvecklare kan vi välja mellan att låta Google Assistant bara ta in informationen för att själva bygga en AI, eller låta googles AI sköta samtalet och koppla in Actions som användaren kan komma åt. Chatbottar och samtalsinterface mot enkla tjänster borde öka rejält framöver, och vi sneglar på att använda oss av det i pågående projekt.


httpstat.us

Ett enkelt verktyg för att generera http-statuskoder.


Skillnader mellan olika typer CSS-variabler

Chris Coyier visar på fördelarna med native CSS-variabler jämfört med variabler i pre-processors. I huvudsak: de går att komma åt och förändra med javascript, de är hierarkiska och kan skrivas över samt de uppdaterar vyn när de förändras.

Oskar Andersson

Oskar Andersson

(oskar@vinnovera.se)

Oskar Andersson jobbar med marknadsföring och kommunikation på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera