Vinnovera

Nedkopplad webb och skärmläsare för synskadade - Hittat på nätet #19

Oskar Andersson | | Länkar, Hittat, Vi

Varannan vecka samlas vi och diskuterar artiklar, koncept och verktyg som vi fastnat för sen sist. Alltid med anknytning till det vi gillar och gör: UX, frontend, JavaScript, elektronik, kommunikation och webben i stort.


Nedkopplad webb via Service worker

I vår förra Hittat på nätet fick vi mersmak av möjligheterna i mobila browsers idag. Så till vår senaste frontend-lunch samlade vi ett par länkar med översiktlig information om Service worker och dess offline-möjligheter. Stödet är ännu klent men det finns browsers som fullt stöder dem, till exempel Chrome på desktop och Android. För offline-lösningar med brett stöd idag finns AppCache, men denna teknik utvecklas inte längre och kommer ersättas av Service worker så småningom.
Bloggpost på deanhume.com
Bloggpost på mobiforge.com

Ett par exempel på hur Service workers kan ge oss större kontroll över hanterandet av cache gör Jake Archibald i sin Offline cookbook. En intressant lösning är cache/network race, då det visat sig att det för vissa användare kan vara snabbare att hämta från nätet än från lokal hårddisk. Men browsern löser oftast nätverksproblem bättre än JS-programmerare, så använd sparsamt.
Is service worker ready? på jakearchibald.com

Checklista stöd för Service workers

Dagsläget för skärmläsare för synskadade

Till skillnad från vanlig browserstatistik och målgruppsanalys har det varit väldigt svårt att få tag på bra screen-reader-statistik. Här finns dock svar från en bred enkät som visar på användning i detalj. Intressant är att gruppen med nedsatt syn är mycket stor, hela 39% av användarna. Det är också väldigt jämn spridning över screen readers och tidigare dominerande som JAWS har blivit upphunna av ett par konkurrenter. Vi blev förvånade att VoiceOver inte är större som primär screen reader, många verkar däremot använda den som ett komplement.
Enkätsvar på webaim.org

Användningsstatistik screen readers

Aria-current förenklar screen-reader-stöd

Vi rekommenderar att man använder ARIA-attribut, och gärna att man stylar på dem som ett sätt att komma ihåg att använda dem. Tidigare problem med browserprestanda är försumbara i nuläget.
Bloggpost på tink.uk

Apropå nyhetssajter och UX

Tweet från Steve Holt

Oskar Andersson

Oskar Andersson

(oskar@vinnovera.se)

Oskar Andersson jobbar med marknadsföring och kommunikation på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera