Vinnovera

Ingen är perfekt, lösenord och CSS Grid - Hittat på nätet #20

Oskar Andersson | | Länkar, Hittat, Vi

Varannan vecka samlas vi och diskuterar artiklar, koncept och verktyg som vi fastnat för sen sist. Alltid med anknytning till det vi gillar och gör: UX, frontend, JavaScript, elektronik, kommunikation och webben i stort.


Myten om att vara js-utvecklare på riktigt

En föreläsning av Brenna O’Brien som diskuterar myten om personen som kan samtligt man behöver för ett js-projekt i framkant år 2017. Vi håller helt med om att det är väldigt viktigt att inte ha för höga krav på sig själv, speciellt som ny utvecklare. Hon går också in på att våga visa “ful” kod för att få bättre utbyte med sina medarbetare och att kanske inte alltid hoppa på den senaste tekniken förrän det är praktiskt för projektet. Varmt rekommenderade 27 minuter.


Vi jobbar redan med mycket av det O’Brien diskuterar, förväntningar på oss själva och på att visa och diskutera kod i vardande. På luncherna som de här bloggarna kommer från kör vi numera ett veckans fail, där någon får presentera en miss de gjort som utvecklare, för att avdramatisera och dela lärdomarna till gruppen. Vi har bara testat två tillfällen än men det känns som något vi kommer fortsätta med.

CSS Grid - Flexbox-möjligheter i två dimensioner

CSS Grid har legat på värmning i ett par år nu och browserstödet börjar se bättre ut, men det är fortfarande stora luckor på mobila webbläsare och Edge har det flaggat som “under consideration”. Artikeln går igenom grunderna och visar på ett par användningsområden där Grid tillför möjlighet att styra horisontell och vertikal utrymmeshantering samtidigt utan att påverka ordningen i DOM:en, vilket skulle vara anledningen att gå från Flexbox. Men som sagt, inte riktigt där än och efter fem år kanske det hade varit dags nu?
Artikel på developers.google.com

Rapport om lösenordsanvändning i Sverige

Internet i Sverige har satt samman statistik om svenskar från stora datorläckor samt enkäter. Vi hoppas alla admins läser denna och slutar tvinga oss blanda in versaler, specialtecken och siffror i våra lösenord framöver. Vi tittar argt på er Apple.
Rapport från IIS i PDF

Seriestripp xkcd 936

xkcd.com/936/

Caniuse - testa kompatibilitet mot dina användare

Ett verktyg för att snabbt testa CSS-stöd på i stort sett samtliga browsers. Den stora behållning är att man kan importera Google Analytics-statistik och på så sätt anpassa sin CSS direkt mot ens egna besökare.
caniuse.com

Line height är enhetslöst

Genom att använda numeriskt värde utan unit på line height kan vi få layout som är adaptiv och genomgående på olika typstorlekar. Problemet vi ser är att det fortfarande finns specialfall där förfarandet inte håller, så då är vi ändå där att line height behöver detaljspecificeras för att fungera bra. Bra insikt dock som kan förenkla där line height används.
Blogginlägg på allthingssmitty.com

Oskar Andersson

Oskar Andersson

(oskar@vinnovera.se)

Oskar Andersson jobbar med marknadsföring och kommunikation på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera