Vinnovera

En digital stormaktskarta...

Björn-Olle Rylander | | Projekt, På-gång

... eller "sagan om hur vi hamnade i samma mötesrum som ett tvåhandssvärd"

Vinnovera har fått i uppdrag att utveckla två digitala stationer till Livrustkammarens nya basutställning. Interaktion och medskapande är en viktig del av utställningen och vi har utmanat oss själva med att hitta nya sätt att ta oss an digitala upplevelser. Utställningen kommer att slå upp dörrarna i början av 2019, men vi bjuder på en smygtitt av arbetet vi har gjort hittills och vad vi har framför oss.

“Stormaktskartan”, som den ena stationen har döpts till, är en digital karta där Sveriges gränser under olika historiska perioder ritas ut. Varje period beskrivs med några korta ord och dåvarande kung visas. För att växla mellan de olika perioderna finns olika interaktionsmöjligheter – En traditionell tidslinje som besökaren kan dra i för att byta period men även ett mer okonventionellt “pussel”, där besökaren kan laborera med olika historiska faktorer. Det visar besökaren vilka faktorer som var mest bidragande för att skiftet i rikets gränser ägde rum - Religion, Dynasti, Ekonomi, Kultur eller Säkerhetspolitik.

Användaren laborerar med pusslet genom att använda sina egna händer för att fylla på en digital “bägare” med olika faktorer och när bägaren rinner över sker skiftet i respektive historisk epok.

För att skapa en kul och spännande upplevelse som passar in i utställningen valde vi att jobba med Leap Motion. Det är en liten dosa som innehåller IR-kameror som är anpassade för att uppfatta och skicka data om handrörelser. Den påminner om Xbox Kinect, men är alltså speciellt framtagen för att registrera just händernas rörelser på nära avstånd.Leap Motion ger besökaren möjlighet att snabbt börja interagera med kartan genom att använda sina händer, vilket gör att Stormaktskartan blir rolig och spännande att utforska. Tanken är att besökaren ska känna sig mäktig genom att dra i historiens trådar. Metoden ger också bra användbarhet och minimerar fysiska delar i rummet som kan gå sönder.

Den största utmaningen under arbetet med Stormaktskartan har varit de pedagogiska aspekterna. Målet var att på ett enkelt och interaktivt sätt illustrera de faktorer som är avgörande för Sveriges utveckling och förändring under den här tiden, utan att råka påstå eller antyda något som inte är historiskt riktigt. Vi har därför jobbat med konkreta “proof-of-concepts” och användartester för att utforska olika infallsvinklar och utvärdera dessa.

Efter testerna kan vi konstatera att pusslet och interaktionen med Leap Motion passar mycket väl för den typ av medskapande som Livrustkammaren är ute efter. Stationen hade enkelt kunnat bli en loopande video, men med våra idéer om större pedagogiskt innehåll och interaktion höjdes upplevelsen. Den har även visat sig vara väldigt tillgänglig då användaren endast behöver en hand och en vag greppförmåga för att använda den.

Fram tills nu har vi tagit fram en teknisk “proof-of-concept” där vi visar hur vi kan och vill använda Leap Motion och Web GL. Vi har även gjort användartester på en designad prototyp i ett demo-labb. Nu kvarstår att göra slutlig design och programmering, samt vidare användartester.

Vi gillar att jobba med Livrustkammaren, som är en kunnig och passionerad beställare. Med deras oändliga kunskap inom området, och vår tekniska expertis har det varit en fröjd att lista ut det bästa pedagogiska värdet i en interaktiv upplevelse. Vi har haft stor frihet att välja tekniska lösningar, och som bonus har vi lärt oss en massa nytt om stormaktstiden, eller “östersjöväldet” som tydligen är en mer passande term. Att dessutom ha ett tvåhandssvärd tillgängligt i mötesrummet gör detta till ett drömuppdrag!

Nu ser vi fram emot att göra det sista på Stormaktskartan och att den nya utställningen ska öppna. Tills dess:

Björn-Olle Rylander

Björn-Olle Rylander

(bjorn-olle@vinnovera.se)

Björn-Olle är VD på Vinnovera.

Vi är specialister på front-end och ser gränssnitt för desktop, surfplattor och mobiltelefoner som vårt hantverk. Vi vill jobba med kunder som tycker att kvalitet är viktigt, tänker långsiktigt och vill skapa webbupplevelser med det där lilla extra.

Tillbaka till bloggen | Mer om Vinnovera

Kommentera